Brussels Centre for Law, Government and Society (BruCeL)
Wie zijn wij?
Het Brussels Centrum voor Recht, Overheid en Samenleving brengt onderzoekers in het brede domein van het publiek recht samen in een internationale gemeenschap. Onze leden verrichten doctrinair, empirisch en comparatief onderzoek dat zich buigt over de nationale en internationale uitdagingen waarmee het publiek recht wordt geconfronteerd in de eerste decennia van de 21e eeuw.
Onderzoekslijnen BruCeL
Ons onderzoek spitst zich toe op 5 specifieke onderzoekslijnen die elk op hun eigen wijze teruggaan naar de primaire functies van het publiek recht, namelijk het constitueren, legitimeren en beperken van de uitoefening van publiek gezag. Hieronder worden ze nader uiteen gezet.
Onderzoekslijn Duurzaamheid
Als onderzoeksgroep zijn we ervan overtuigd dat de legitimiteit die aan het publiek gezag toekomt in de 21e eeuw voor een groot deel zal afhangen van de mate waarin dit gezag erin slaagt om onze samenlevingen te verduurzamen, of anders gesteld, te voorzien in het publieke goed 'duurzaamheid'.
Concrete onderwerpen binnen deze onderzoekslijn zijn:
Klimaatverandering
Ontbossing
Duurzaam handelsbeleid
Duurzame overheidsaanbesteding
Overheidsaansprakelijkheid
Onderzoekslijn Overheidsoptreden
Kenmerkend voor het publieke gezag in de 21e eeuw is zijn verdere pluralisering. De onderzoekslijn 'Overheidsoptreden' gaat dan ook vooreerst nader in op het overheidsoptreden in meerlagige rechtsordes. Verticale en horizontale pluralisering stellen uitdagingen voor de constituerende, legitimerende en beperkende functies van het publiek recht, aangezien de relatie tussen burger en bedrijven en de overheid gradueel gewijzigd wordt.
Concrete onderwerpen binnen deze onderzoekslijn zijn:
Socialezekerheidsbescherming en Sociaal overleg
Contractueel overheidsoptreden
Publiek - private partnerschappen
Aanbestedingsrecht
Federalisme
Onderzoekslijn Fundamentele Rechten
Fundamentele rechten vervullen zowel een legitimerende als een beperkende functie jegens het publieke gezag en zitten vervlochten in het hele EU-, internationale en nationale recht. In een sterk veranderende wereld vormen deze rechten bakens voor de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, maar behoeven ook deze bakens mogelijks een herdenking in het licht van de uitdagingen van de 21e eeuw.
Concrete onderwerpen binnen deze onderzoekslijn zijn:
Horizontale werking mensenrechten
Onderlinge afweging fundamentele rechten
Coördinatie mensenrechteninstrumenten
Vierde generatie fundamentele rechten
Onderzoekslijn Geschillenbeslechting & Handhaving
Geschillenbeslechting en handhaving zijn klassieke taken van het publieke gezag. De uitdagingen die aan het publiek recht worden gesteld en waarvan sommigen het onderzoeksvoorwerp vormen van de drie voorgaande onderzoekslijnen, vormen dan ook een specifieke uitdaging voor de geschillenbeslechting en handhaving.
Concrete onderwerpen binnen deze onderzoekslijn zijn:
Handhaving van het recht
Strafrechtelijke beteugeling van inbreuken op regelgeving
Nieuwe experimentele vormen van handhaving, zoals fiscale en strafrechtelijke minnelijke schikkingen, gemeentelijke administratieve sancties
Overheidsoptreden en rechten en plichten van individuen
Onderzoekslijn Digitalisering
Een volledig transversaal thema is de onstuitbare digitalisering die de 21e eeuw zal kenmerken en waarvan we geloven dat ze verschillende uitdagingen zal stellen aan het publiek recht. Dit omdat de digitalisering het risico inhoudt dat het publiek recht zijn functies, zowel in positieve als in negatieve zin, niet meer adequaat kan vervullen. Deze onderzoekslijn brengt de impact van digitalisering op het recht en samenleving in kaart.
Concrete onderwerpen binnen deze onderzoekslijn zijn:
Algoritmische besluitvorming
Aansprakelijkheid voor AI
Rechtsbescherming in de digitale informatiemaatschappij
Arbeidsrechtelijke implicaties van digitalisering
Social Media Links