Ben je gepassioneerd door het grensoverschrijdend karakter van onze huidige samenleving? Zie je jezelf werken voor een internationale organisatie, met zetel in België of daarbuiten, of wens je ambtenaar te worden bij de Europese Unie? Ambieer je een carrière voor een internationaal advocatenkantoor, of trekt eerder het verder wetenschappelijk onderzoek je aan en wil je een bijdrage leveren aan de rechtsontwikkeling in deze domeinen? Dan zal je inzicht in de materie van het internationaal en Europees recht goed van pas komen.
Een unieke opleiding
De Master-na-Masteropleiding (ManaMa) in het Internationaal en Europees Recht (IERE) is de enige Master-na-Masteropleiding die de combinatie van deze domeinen in het Nederlands in België aanbiedt. De opleiding, te volgen in voltijd of deeltijd, bereidt studenten voor op wetenschappelijk onderzoek in het internationaal en Europees recht en/of op de toepassing van de verworven theoretische kennis in het professioneel leven. Je verdiept je in allerlei rechtstakken, gaande van Europees mededingingsrecht tot internationaal zeerecht, en alles er tussenin. Je krijgt dus vaardigheden mee om complexe grensoverschrijdende problemen te vatten, hierover te reflecteren en adequate oplossingen aan te dragen. De opleiding leert je via je masterproef om vakspecifieke informatie over te dragen, zowel aan vakgenoten als aan leken. In een vaak onzekere context - kenmerk van onze huidige samenleving - zet je onderzoek op en voer je dit ook uit.
Europese en internationale visie
De opleiding werkt samen met het Centre de Droit International van de ULB die keuzevakken aanbiedt aan ManaMa IERE-studenten. Bovendien wordt er sinds het academiejaar 2014-15 structureel samengewerkt met Universidad Bernardo O'Higgins (Santiago de Chile, Chili) en Sorbonne Université Abu Dhabi (Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten), waarmee een studentenmobiliteitsprogramma is uitgewerkt. De opleiding zet volop in op internationalisering door aan de studenten de mogelijkheid te geven om ofwel een deel van hun opleiding in het buitenland te volgen (Universidad Bernardo O'Higgins en Sorbonne Université Abu Dhabi), ofwel deel te nemen aan het in 2020-21 ingevoerde opleidingsonderdeel "Handelsmissie" of internationale pleitwedstrijden (de Engelstalige Philip Jessup of de Franstalige Charles Rousseaux). De opleiding biedt tenslotte internationalisation@home aan de thuisblijvers aan door middel van het inschakelen van vele internationale gastsprekers in verschillende opleidingsonderdelen.
Met studiereizen
Met meerdere Europese, internationale en nationale instanties samen is Brussel de ideale plaats om te specialiseren in het internationaal en Europees recht. Gedurende het academiejaar organiseert de opleiding een aantal bezoeken aan verscheidene internationale instellingen en organisaties, zoals het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Mogelijks worden ook bezoeken aan één of meerdere EU-instellingen en/of organen georganiseerd.
Benieuwd naar de studentenervaringen? Lees verder op:
Internationale pleitwedstrijden
De mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan de Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition of het Concours de procès simulé en droit International Charles-Rousseau, de twee meest prestigieuze pleitwedstrijden in hun respectievelijk taalgebied. Hiervoor worden telkens aan het begin van het academiejaar selecties georganiseerd. Studenten van ManaMa IERE die deelnemen aan een internationale pleitwedstrijd worden vrijgesteld van de masterproef. Heb je interesse om deel te nemen aan een pleitwedstrijd, zorg er dan voor dat je aanwezig bent op de kennismakingsbijeenkomst van de Master-na-Master en meld je aan voor de selectieprocedure.
Contactpersoon internationale pleitwedstrijden:
Masterproeven
Als het schrijven van de masterproef in zicht is, betekent dat ook dat het einde van de opleiding nadert. Als het dan na alle tips van 'begin op tijd' en 'kies een onderwerp dat je boeit', echt tijd is om aan de slag te gaan, kom je bij de VUB gelukkig beslagen ten ijs. Er wordt een resem aan praktische informatie beschikbaar gesteld met betrekking tot methodologie, terminologie, bronvergaring en de verschillende bibliotheken die Brussel rijk is. Daarnaast kun je van start tot finish terecht bij de Studiebegeleiding van de VUB. Voor meer informatie over workshops, deadlines, handleidingen voor het indienen van de masterproef en tips over het gebruik van academisch taalgebruik, klik op onderstaande button:
Meer informatie over de Masterproef
Droomstages
Soms is het mogelijk, gewenst of gewoon heel erg leuk en leerzaam om in het kader van de masterproef een stage te lopen of terreinonderzoek te doen. Overleg dit altijd met je promotor, maar aarzel niet om je ideeën te delen. De VUB staat immers voor being open-minded. Benieuwd naar enkele ervaringen? Lees de verhalen van Arno en Lina.
Stagebeurs winnen?
De afdeling Internationaal en Europees Recht keert jaarlijks maximaal 2 stagebeurzen van € 500 uit. De bedoeling van de prijs is om studenten die een stage in binnen-of buitenland willen lopen in het kader van hun studies een financieel duwtje in de rug te geven. De opleiding wil op deze manier de prestaties van de studenten waarderen. De voorwaarden, procedure en toekenningscriteria zijn opgenomen in het stagebeursreglement. Je vindt dit document terug via onderstaande link. Overige praktische informatie wordt aan het begin en in de loop van het academiejaar meegedeeld.
Na de studie...
De master-na-masteropleiding geeft een waaier aan mogelijkheden na de studie. De jobuitwegen van onze alumni richten zich tot al wie in een internationale omgeving zijn/haar loopbaan nastreeft. Dit kan een functie zijn bij een federale, gewestelijke of communautaire overheidsdienst, met inbegrip van de diplomatieke dienst, een internationale of Europese organisatie of een niet-gouvernementele organisatie, al dan niet met zetel in België, of een internationaal georiënteerde loopbaan buiten de overheidssector in eigen land, zoals in een internationaal gericht advocatenkantoor of bedrijf. Maar er zijn nog meer mogelijkheden... Heb je passie voor wetenschappelijk onderzoek en ambieer je een academische carrière? Dan is doctoreren wellicht iets voor jou. Of als je verder wilt studeren in België of juist in het buitenland, bestaan er beurzen die talentvolle studenten ondersteunt om een bijkomende master te behalen aan een buitenlandse topinstelling. Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten? Lees verder in de testimonials.
Interesse in de opleiding?
Kom naar een infodag!
Op de infodagen verzorgt de afdeling Internationaal en Europees Recht een informatieve presentatie voor wie nog een duwtje in de rug nodig heeft om in te schrijven voor onze Master na Master in het Internationaal en Europees Recht aan de VUB. Deze presentatie maakt je warm voor de opleiding en behandelt allerlei aspecten van het programma. Achteraf is er tijd om nog onbeantwoorde vragen te behandelen. Studenten in de basisopleiding die twijfelen over hun afstudeerrichting zijn zeker ook welkom om hun licht te komen opsteken.
Meer informatie en registratie?
Voorbereidingsprogramma
Voor de studenten die geen masterdiploma hebben, bestaat een speciaal voorbereidingsprogramma. Je kunt toch worden toegelaten tot de Master-na-Master opleiding door het volgen van een voorbereidingsprogramma 'Internationaal en Europees recht' van maximaal 12 studiepunten. De twee opleidingsonderdelen die je mogelijks dient te volgen zijn dan 'Internationaal recht I' en/of 'Europees recht', elk 6 studiepunten. De omvang van het voorbereidingsprogramma is afhankelijk van de specifieke voorkennis van de betrokken student.
As good as our brochure? Better
Eerst even door onze brochure bladeren?
Verdiep je in onze Master-na-Master Internationaal en Europees Recht door een blik in onze brochure te werpen. Onze brochure is een echte pageturner. Lees meer over het programma, testimonials, jobuitwegen van onze alumni en toelatingsvoorwaarden.
Download de brochure (3.94 MB) "pdf"
My VUB, my rules
Reglementen, regels, procedures, voorschriften..., allerlei grote woorden voor hoe we samen door één deur gaan. Bij de VUB staat ruimte voorop en dat stralen onze reglementen ook uit. Ruimte om te zijn, te denken en te groeien. Bekijk onze Master-na-Master IERE Reglementen en ontdek meer over onze Opleidingsraad, het opleidingsbeleid, de masterproeven en bijvoorbeeld de criteria voor de selectie Groepsmobiliteit en de selectiecriteria voor deelname aan en beoordeling van de pleitwedstrijden.
Download de reglementen (315.8 KB) "pdf"
Klaar om te pakken?
Of nog even verder kijken, want er is nog veel meer te vertellen over deze opleiding, van testimonials van onze studenten tot en met informatie over de inschrijvingsprocedure om je meteen in te schrijven voor de opleiding.