De basis van ons academisch succes
De Vrije Universiteit Brussel is gebaseerd op het principe van 'Vrij Onderzoek', geformuleerd door de Franse wiskundige en natuurfilosoof Henri Poincare (1854-1912):
'Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken.'
Persoonlijke groei, maatschappelijke dienstverlening en ruimdenkendheid staan centraal bij professoren, studenten en personeelsleden. Dit alles met een positieve, maar kritische ingesteldheid. Het is de basis van ons academisch succes.
Overzicht vakgebieden in het recht
De Vakgroep Publiek Recht (PUBR) ressorteert onder de Faculteit Recht & Criminologie en is samengesteld uit 5 afdelingen met ieder hun eigen vakgebieden:
1. Internationaal en Europees Recht (IERE)
2. Staats- en Bestuursrecht (STBR)
3. Sociaal Recht (SORE)
4. Fiscaal Recht (FISC)
5. Strafrecht (STRA)
Een korte introductie van onze vakgebieden
Onze onderzoeksgroep BRUCEL
Het Brussels Centrum voor Recht, Overheid en Samenleving (Brussels Centre for Law, Government and Society - BruCeL) brengt onderzoekers in het brede domein van het publiek recht samen in een internationale gemeenschap. Onze leden verrichten doctrinair, empirisch en comparatief onderzoek dat zich buigt over de nationale en internationale uitdagingen waarmee het publiek recht wordt geconfronteerd in de eerste decennia van de 21e eeuw. Ons onderzoek spitst zich toe op 5 specifieke onderzoekslijnen die elk op hun wijze teruggaan naar de primaire functies van het publiek recht, namelijk het constitueren, legitimeren en beperken van de uitoefening van het publiek gezag. Benieuwd geworden?
BruCeL Talks
De Vakgroep Publiek Recht organiseert regelmatig activiteiten zoals de BruCeL Talks, waarop geaffilieerde onderzoekers hun kennis en expertise kunnen delen en verrijken. Deze Talks kunnen bijgewoond worden door collega's en geïnteresseerde studenten die hun onderzoek voeren over de uiteenlopende onderwerpen die aan bod komen. Wens je op de hoogte te worden gehouden over de komende BruCeL Talks, schrijf je dan in voor de VUB newsletter of volg ons op social media.
Geïnteresseerd in een PhD?
Heb je passie voor wetenschappelijk onderzoek? Ben je nieuwsgierig en innovatief, en wil je zelfstandig onderzoek verrichten in een domein dat jou interesseert? Dan is doctoreren wellicht iets voor jou. Er zijn heel veel redenen te geven waarom doctoreren de volgende stap na je masterdiploma zou kunnen zijn... bijvoorbeeld indien je een academische carrière ambieert, wilt doceren aan een universiteit, een bijdrage wilt leveren aan de wetenschap of de wereld (nog) een beetje beter wilt maken. Maar doctoreren doe je ook voor jezelf. Doctoreren staat garant voor het leren van enorm veel vaardigheden, zoals wetenschappelijk schrijven, presenteren, oplossingsgericht werken, communicatieve vaardigheden versterken, en werken en leren in een interdisciplinaire en internationale omgeving. Hebben we je interesse gewekt? Klik dan op onderstaande button voor meer informatie over doctoreren van a tot z.
Of lijkt het je boeiend student-onderzoeker te worden?
Lijkt het je boeiend om tijdens je studie te ontdekken of wetenschappelijk onderzoek iets voor jou is, dan bestaat de mogelijkheid om onder het statuut van 'student-onderzoeker' een voorproefje te nemen op wat het inhoudt om wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met:
Internationaal & Europees Recht: Prof.dr. S. SMIS
Staats- en Bestuursrecht: Prof.dr. A. Wirtgen
Sociaal Recht: Prof.dr. G. van Limberghen
Fiscaal Recht: J-P. van West
Strafrecht: F. Deruyck
Onze onderzoeksprojecten en PHD's
Volg de Vakgroep Publiekrecht op